BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

22 de gener del 2014

LA PREMSA I LA BARRACA

 
No sé si el títol us aclareix gaire de què parlaré. De fet va ser una "troballa" que vaig fer un dissabte al matí de les darreries de desembre.


 
 
Fa un cert temps que estic fent un estudi de les barraques de pedra seca que hi ha a l'entorn del túró de l'Escletxa. Una persona de Castellbell i el Vilar em va aclarir que en una cinglera hi havia una construcció interessant.


 
Pot semblar, que des de la carretera es vegi la construcció, però no hi ha lloc per aturar-se de manera que es pot saber del cert.
 
La veritat és que no em va costar gaire arribar a la cinglera. Pujant per la pista de Viladoms trobo unes traces que s'enfilen per la carena i després planegen entre les cingleres. Tot això devia ser vinya, veritablement penjada! 

Quan he fet un tros de camí enllà, giro i vaig a mirar les parets de roca. Primerament baixo cap a uns marges força alts i després vaig a veure la paret de dalt. Em costa arribar-hi, però no descobreixo cap rastre humà. Quan gairebé sóc a la carena per on he pujat, tiro cap amunt amb l'ajut de les tisores d'esporgar i alguna branca que em permet pujar els marges i en arribar a la paret, veig una paret feta per mans humanes.

 
 
 
De fet, és una bauma de forma triangular amb dos compartiments. L'espai més extern fa 1,40 m de llarg i al final hi ha un graó rocós de 80 cm d'alt que s'endinsa un metre més. Al voltant de la bauma hi ha paret de pedra seca amb una part ensorrada. Però el que ens atrau és la data que hi ha en una pedra.

Sembla mentida! Qui va fer aquesta rústega construcció i hi va deixar la data escrita? Els números estan molt ben fets, però us he de confessar que no els vaig veure fins després d'estar una estona a la bauma! 

Segurament amb les feixes, penjades entre les cingleres, l'aspecte de la muntanya devia ser completament diferent.




 
 
Més tard, després d'anar a situar correctament una altra barraca, vaig arribar a la casa de les Comes. Una construcció molt gran, amb diferents dates en les llindes, amb la tina i, sobretot, amb una magnífica premsa a l'entrada. I a la premsa també hi ha una data: 1820!





 
 
Tot i que per la situació, semblaria que la bauma és en terrenys de Viladoms (suposo que a Castellbell tenen documents sobre aquestes masies), la coincidència de dates em va pensar en una primera fase de l'expansió de la vinya. Si hi havia una premsa, volia dir que hi havia vinya. I si algú va aprofitar una bauma penjada en una cinglera i hi va construir unes feixes, segurament indicava una primera expansió del vinya i l'aprofitament de totes les terres que permetien el conreu.

De tota manera, treure el raïm a força de braços, perquè m'imagino que qui conreava aquests indrets no tenia cap animal, devia ser una feina força dura. 
 
 

3 comentaris:

  1. La barraca que te la data de 1821 grabada a la pedra la pedra era la vinya del Japet Taule es propietat de Viladoms de Dalt,l'antic mas Llevallol

    ResponElimina