BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

3 de novembre del 2009

L'ERA DEL PUIG DE MARC


La construcció que hi ha al cim del puig de Marc és, si més no, insòlita. Tot i que el mapa de l’ICC l’anomena “era del puig de Marc”, la veritat és que el diumenge passat me l'estava mirant i vaig començar a dubtar d'aquesta utilitat.


L’era del puig de Marc aprofita unes roques calcàries molt planeres i està encerclada per unes parets de pedra seca, de manera que té un perímetre d’uns 70 metres i ocupa una superfície de 340 metres quadrats. La paret nord té uns 3 metres d’altura i allà hi ha dues estances d’uns 2 metres d’altura i de la mateixa mida de fondària i amplada (bé, de fet, només en queda una perquè l’altra s’ha esfondrat). Les estances tenen un arc de mig punt. En un punt de la paret sembla que no hi hagi hagut mai cap pedra i, per tant, podria ser una entrada.



Si la mirem bé podríem pensar que en comptes d’una era és una pleta. Si s’hagués utilitzat com a era, això voldria dir que en l’entorn es produïa cereal i, la veritat, no veig gaire clar que en les ondulacions d’aquesta muntanya hi hagués molta superfície de camps. A més, en la Guia de les muntanyes de Prades de Josep Iglesies i Joaquim Santasusagna, de l’any 1929, ja s’esmenta que el mas de puig de Marc estava deshabitat. Per tant i vist que hi ha força corrals pels vessants d’aquesta muntanya, cosa que dóna una certa idea de l’abundor de bestiar, crec que havia de ser utilitzada com a pleta.


En tot cas, com a construcció de pedra seca és ben original i digne de veure’s i de conservar-se, cosa que ja comença a ser difícil. La muntanya és un bosc públic i gestionada per Departament de Medi Ambient i Habitatge. Fa uns mesos vaig enviar un correu electrònic demanant quines actuacions havien previst per la conservació de la pleta i, tot i que em van respondre, no hi ha gaire esperances perquè em van dir que no havien previst fer res!









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada