BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

11 de juliol del 2010

UNA BARRACA I UN LLIBRE



He agafat el llibre "Les ciutats del món" d'en Josep Iglésies. És un facsímil, editat per la desapareguda editorial "Montblanc-Martin", a l'any 1987 i que vaig comprar uns anys més tard. L'editorial "Arca" l'havia publicat el 1948.







En aquest llibret en Josep Iglésies ens parla d'uns quants llogarrets de les muntanyes de Prades i zones properes: la Mussara, Farena, Mont-ral, la Bartra, els Cogullons, Rojals, Vilanova de Prades, Arbolí, Gallicant, Colldejou, Pratdip, Llaveria, Gavadà, Miramar, Selma, Querol, Santa Perpètua de Gaià i Pontils. L'autor ens explica les seves impressions sobre aquests indrets. Avui en dia, uns quants d'aquests noms no són res més que un pilot de ruïnes, però en aquella època encara eren habitats.

Cada una de les descripcions dels indrets va acompanyada d'unes il·lustracions (originals de Joan Donçafel), però curiosament en la portada del llibre hi tenim representada una magnífica barraca de pedra seca.
Feia temps que no tenia el llibre a les mans i m'he mirat la portada. Seguidament ha entrat a l'ordinador i he fet una cerca entre les meves fotografies. He mirat les "carpetes" del puig de Marc i ben aviat l'he trobada: no tinc gaires dubtes que la barraca que il·lustra la portada del llibre és la barraca d'en Bresca. En la seva guia "Les muntanyes de Prades, el Montsant i serra la Llena" feta conjuntament amb Joaquim Santasusagna i editada l'any 1929, en la pujada al puig de Marc, esmenten la barraca d'en Bresca i diuen que encara es conreaven les oliveres.



Aquesta barraca és a uns 20 minuts del Cap de Riba, el grup de cases més enlairades de la Riba i és al costat mateix del camí que presenta restes d'empedrat i passa entre marges de pedra seca. Es tracta d'una gran construcció d'uns 12 metres quadrats (de planta quadrada) amb una altura interior de 3 m i una porta amb una alçada d'1,5 m amb voladís i lliris a la coberta. El seu estat de conservació és molt bo i la seva situació ens dóna una idea de la duresa de les condicions del conreu en aquestes contrades.




Perquè va triar aquesta barraca per la portada d'un llibre que ens parla de la vida dels llogarrets arrapats a les muntanyes de Prades? Vull pensar que, com a excursionista i geogràf que era, devia creure que aquestes contruccions humils i, encara en ús, eren una mostra del treball de l'home per aconseguir treure profit d'uns indrets aspres com aquests. Avui, romanen completament abandonats esperant que la vegetació colgui la feina de les generacions passades.











2 comentaris:

  1. Curiosa i interessant la identificació d'aquesta barraca, enhorabona.
    August Bernat

    ResponElimina
  2. Ramon Artigas (Drac Verd de Sitges)23 de maig del 2014, a les 22:04

    Aquesta barraca està catalogada a Wikipedra amb el codi 1597. He afegit a "Comentaris" el nom de la barraca d'en Bresca.

    ResponElimina